torstai 31. maaliskuuta 2011

Ompeluhaaste

Tiina heitti minua hauskalla haasteella, tehtävänä oli "Esittele blogissasi sinulle mieluinen, rakas tai tuikitarpeellinen ompelutarvike. Pelkkä kuvakin riittää, mutta ainahan on kiva kuulla, miksi valitsit juuri kyseisen esineen." Lisäksi toivottiin kuvaa haastetun henkilön ompeluhuoneesta.

Pakko todeta heti tähän alkuun, että haaste on mielestäni tosi kiva, tässähän voi mukavasti oppia jotain samalla. Itse esim. muistin että se polvinostin on edelleen kokeilematta, vaikka kaikki sitä käyttävät kehuvat miten hurjan kätevä se onkaan!

Mahdotontahan tähän haasteeseen olisi vastata ihan yhdellä jutulla, eli tässä muutama minun lempparijuttuni. Ylimmässä kuvassa on tämän hetkinen 'ihastukseni', paininjalka jota olen juuri innostunut / oppinut käyttämään hyödyksi monenlaisissa eri kohdissa. Sillä saa niin loistavan kauniin suoria tikkauksia vaikka miten lähelle reunaa, tykkään!

Seuraavana on kuva minun ompelunurkkauksestani, kuten aika monella muullakin, ompelukoneisto valtaa ruokapöytää olohuoneen nurkassa. Onneksi meillä on toinen pöytä keittiössä, eli syömättä ei tarvitse jättää vaikka rouvalla olisi pidempi projekti kesken. ;) Tykkään tuossa ompelupisteessäni siitä, että siihen tulee paljon luonnonvaloa - myös kuvassa näkyviä ikkunoita vastapäätä oleva seinä on lähes kokonaan ikkunaa.

En nyt oikein saa näitä kuvia asettumaan järkevästi... Oikealla pari työkalua, jotka ostin saatuani ensimmäisen tilkkutäkkini valmiiksi eli näillä sitten tehtiin se toinen ja kolmas tilkkutäkki. Ja voi että miten homma helpottui, nopeutui ja tarkentui! Nämä työkalut kaivoinkin juuri tänään kaapista taas esiin, koska tiedossa on isohkon tilkkuprojektin aloitus lähipäivinä.

Seuraavissa näkyy kaavojen arkistointisysteemini, siniset ja vihreät on poikien kaavoja ja punaiset ja keltaiset on tyttöjen kaavoja. Yhdessä taskussa on aina kaksi kaavaa, yhden vaatekappaleen kaikki osaset on sisäkkäin niin että päällä näkyvästi lukee mikä siinä on ja missä koossa.

Ihanainen Bernina Aurorani pääsi myös kuvaan, en takuulla olisi hurahtanut tähän harrastukseen niin pahasti jos olisin sattunut hankkimaan temppuilevan "ei mitään hienouksia" omaavan ompelukoneen. Tämä kone kyllä toimii poikkeuksetta juuri niin kuin sen haluan toimivan (samaa en voi todellakaan sanoa peitetikkikoneestani...) Niin ja lisäksi se on mielestäni kaunis. :)


Lopuksi vielä organisointilaatikoita, tykkään niin kovasti jos kaikilla tavaroilla on oma paikkansa ja ne pystyy saamaan nätisti järjestykseen! Nämä pikkuruiset muovilaatikot tuottavat siis hämmästyttävän paljon minulle iloa! ;)

Haastaisin edelleen:

Riikka Seliasta
Sofia Nopsupopsusta
Mari Porkkanatarhasta
Riika Kurjenpolvesta
Anniina PaaPiista

7 kommenttia:

 1. No sait onneksi haasteen :)
  Mä tykkään kans ja innokkaasti luen muiden postauksia ja monta hyvää ideaa saanut!
  Mikä paininjalka toi on? siis nimeltänsä?
  (laittaa heti harkintaan tuollaisen hankinnan ;) )

  Ja tuo kangasleikkuri on haaveissa :), san kaverin lainata ja ihastuin heti!

  VastaaPoista
 2. Sani, piti vähän googlettaa että löysin sille suomenkielisen nimen (mun ompelukoneen opaskirja kun on englanniksi), se on piilo-ommeljalka. Samalla huomasin että varsinainen "reunaommeljalka" löytyy myös erikseen, mutta tämä mulla oleva tuli siis koneen peruspaketin mukana.

  VastaaPoista
 3. Juu kyllä kunnolliset koneet on ehdottomasti innostuksen avain! Vanhalla Huskilla minä ompelin huoooomattavasti vähemmän, ihan sekin vuoksi etten saanut koskaan kaksoisneulaa toimimaan sillä koneella - eikä sillä ompelumäärällä olisi blogia vielä viitsinyt pystyttää, mutta Berninan hankkimisen jälkeen alkoi tulla asiaakin. ;)

  Tuota leikkuria pitäisi joskus kokeilla, toisinsanoen hankkia sellainen! Leikkaatteko noilla muuta kuin tilkkuja? Siis te joilla tuollainen leikkuri on.. =)

  VastaaPoista
 4. Ai niin: MARS POLVINOSTIN ESIIN JA KOKEILEMAAN!!! =D Kun opettelet pari päivää sitä käyttämään, joudut sen jälkeen kaivamaan sen esiin joka ikinen kerta.. voin luvata sen. ;)

  Oliko tuo QE-malli se jossa tuli se BSR-tikkausjalka vakiona? Oletko kokeillut?

  VastaaPoista
 5. Leikkurista: Alkuun kun sen hankin, kokeilin tehdä yhden trikoomekon niin että läjäytin tytön vanhan kivan mekon kankaan päälle (alla toki leikkuualusta) ja sitten vetelin leikkurilla ympäriinsä. Olipahan helppoa ja nopeaa! ;) Samoin tytölle tekemäni frillamekon frillat (joista alin yksinään oli 7m pitkä) leikkasin leikkurilla, säästi kivasti aikaa.

  Olen kuitenkin huomannut että leikkurin terät tylsistyy nopeasti ja tilkkutöissähän olisi kivaa että ne leikkausreunat olisi tosi tarkat eli nyttemmin olen säästänyt leikkurin vain ja ainoastaan tilkkuiluun, ne terät kuitenkin maksaa jonkin verran.

  BSR tuli vakiona joo. Olen sitä kokeillut ja muistaakseni kahteen tilkkutäkeistä kirjoin nimen sen avulla. En ole toistaiseksi innostunut tekemään "stipple quilting" (en tiedä termiä suomeksi) vaan tikkaan tilkkutäkkini aika geometrisesti eli siksi en ole tuota hirveästi vielä tarvinnut, siinä hommassa se olisi varmaan kätevä. Kyllä sillä aloittelijakin saa melko tasaista tikin pituutta aikaiseksi, mutta harjoittelua sekin vaatii jäljen täydellistyttämiseksi että ei se ihan automaattisesti hommaa hoida. :)

  VastaaPoista
 6. KIITOS Sarita että kirjoitit tuosta paininjalka vitosesta, tai siis piilo-ommeljalasta!! Minä olin tyytynyt sitä vain katselemaan ja ajattelemaan että näyttääpä se ihmeelliseltä... Mutta nyt uskaltauduin sitä sinun kirjoittamasi perusteella kokeilemaan ja voi ihanuutta miten helppoa oli pitää sauma suorana!! Kyseessä oli niinkin hurja homma kuin farkkujen lahkeiden lyhentäminen, mutta kun minun "persjalkaisena" (excuse my French!) täytyy sitä tehdä kaikille ostamilleni housuille, niin kyllä tuli ihan tarpeeseen tämä oppitunti. :)

  VastaaPoista
 7. Riina, tosi kiva kuulla että sattui oikeaan hetkeen ja oli avuksi! Se näissä käsityöblogeissa on juuri niin kivaa kun saa apua, vinkkejä ja ideoita muilta ja jaettua itse myös eteenpäin. :)

  VastaaPoista